Er werd heel wat afgelachen in mijn omgeving toen ik in 2018 vertelde dat ik met bonsai ging beginnen. De eerste zaadjes waren onderweg. ‘Zaadjes, dat duurt toch veel te lang man‘ , ‘Je bent al bijna 50‘ en nog veel meer en leukere varianten. Maar wie het laatst lacht….
November 2018
Als een kind zo blij was ik toen de eerste Chinese jeneverbes zaadjes opkwamen. Achteraf weet ik dit want als beginner heb je geen idee en natuurlijk had ik verschillende zaadjes en niets gelabeld. Ik hoopte dat het de speciale ‘blauwe’ japanse esdoorn was die aangeboden werd op AlieXpress.
Les 1: Geloof niet alles 🙂 Oh ja, als de zaadjes opkomen, laat ze met rust. Ga ze niet ‘helpen’ om het zaad omhulsel te verwijderen. Laat maar gaan dat gaat wel goed. De jeneverbes weet zelf het beste hoe het groeien moet.
Eindelijk lente 2019
Het eerste groeiseizoen voor de kleine nieuwkomers. De winter overleefd en klaar voor de zon. In juli en augustus wel proberen om de hete middagszon te vermijden. Er staat hier gelukkig een grote palm waaronder ze mooi beschut staan en niet verbranden door de zon. Water geven hielp ook.
De Chinese jeneverbes (Juniperus Chinensis) wordt veel gebruikt omdat je deze zo mooi kunt vormen. De eerste twee jaar nog niet met bonsai draad. Maar met een paar sateprikkers heb ik ze toch al wat vorm gegeven.
Juli 2020
Hier zijn we dan, nog geen twee jaar later. Dit is toch al echt een mooie bonsai in training. Dit klopt niet helemaal want ik ben in training en niet de boom. Maar toch is dit al een hele mooie basis voor een toekomstige bonsai.
- De boom leeft nog
- De stam heeft al S-vorm
- Zijtakken mooi verdeeld
Dus om terug te komen op de vraag of bonsai uit zaad niet veel te lang duurt. Zeg ik nee.
Wat denk jij, duurt ‘Misho’ bonsai uit zaad te lang?