Geplaatst op

Bonsai Studio Zen – Het begin

Nadat ik 2018 in aanraking kwam met bonsai was ik ook gelijk verkocht aan deze hobby. Na een aantal bomen te hebben gekregen en verschillende te hebben gekocht via een tuincentrum, kwam ik erachter dat deze manier van bonsai niet echt bij mij past.

‘Misho’ – Bonsai kweken uit zaad

Voordat ik wist dat er een Japanse benaming voor was, had ik het kweken uit zaad al ontdekt. Mijn eerste zaadjes had ik besteld van een bekend Chinees platform. Helaas kwam niet alles binnen maar wat binnenkwam kwam op en worden nu getraind voor bonsai. Dit is het, voor mij althans. Mijn eigen bomen van kleins af aan.

‘Yamadori’ – Verzameld in de natuur

yamadori japanse esdoornNu mag en kan je niet zomaar bomen uit gaan graven in het bos. Maar als je ergens een aantal zaailingen (jonge bomen) ziet staan en je beschadigd niets dan kan je er prima eentje meenemen. Zo heeft een van mijn buren een prachtige Japanse esdoorn staan en ik zag tussen de stoeptegels twee jonge boompjes. Die kan je toch niet laten staan en zo wordt de collectie steeds groter.

‘Sashiki’ – Bonsai kweken uit stekken

Het maken van stekken is populair onder de bonsai liefhebbers. Zo kan je nieuwe bomen maken van bestaande bomen. De éne soort gaat wat makkelijker als de andere. De stekken houden dezelfde eigenschappen als de boom dus je weet precies wat je krijgt, als het lukt. Veel succes met je bonsai stek project.

Bonsai beginner

Als beginner met bonsai zie je soms door de bomen het bonsai bos niet meer. Vandaar dat ik de stap heb genomen om een webwinkel te openen voor de bonsai beginner. 2020 leek me prima geschikt om Bonsai Studio Zen te openen. Met zaden van populaire boomsoorten die veel worden gebruikt voor Bonsai. Maar ook bonsai gereedschap en andere toebehoren. Niet alleen voor de beginner maar ook voor de gevorderden.

Genoeg over mij, je bent hier waarschijnlijk terecht gekomen voor jezelf.  Ik wens je heel veel plezier met je bonsai hobby. Of je nu beginner bent (net als ik) of gevorderd. 

Met vriendelijke groet,

André 

Geplaatst op

Bonsai zaden bestaan niet

Bonsai zaden

Maar zaden voor bonsai wel

Bonsai betekent vrij vertaald ‘Boom in pot’ en hier worden veel boomsoorten voor gebruikt. Dus inderdaad een bonsai is geen boomsoort en bonsaizaden bestaan niet. Maar zaden voor bonsai zeker wel. 

Ik zie op social media nog wel eens de term ‘oplichterij’ voorbij komen. Beetje overdreven lijkt me. Okay voordat je een boom hebt zoals op de verpakking staat ben je heel veel jaren verder. Maar hé…je moet ergens beginnen. Ondertussen leer je jouw boom van kleins af aan kennen.

Beginnen met bonsai

Als je gaat beginnen met bonsai duurt het niet lang of je hebt een aantal bomen bij je thuis in de tuin staan. Je koopt wat zaden, misschien een leuke boom bij een kwekerij waar je op kunt oefenen. Misschien wil je wel gaan stekken. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat als je met bonsai begint je overal bomen vandaan kunt halen. Gewoon lekker beginnen. 

Populaire zaden voor bonsai

  • Zwarte japanse den – Pinus thunbergii
  • Japanse esdoorn – Acer palmatum ‘atropurpureum’
  • Himalayaceder – Cedrus deodara
  • Amberboom – Liquidamber styraciflua
  • Gele den – Pinus ponderosa
  • Japanse sierkers – Prunus serrulata
  • Drietand esdoorn – Acer buergerianum
  • Rode esdoorn – Acer rubrum
  • Chinese jeneverbes – Juniperus chinensis
  • Japanse witte den – Pinus parviflora

…en nog veel meer boomsoorten

‘Laat je niet gek maken en gewoon lekker beginnen’

Groetjes André

Bonsai Studio Zen

Geplaatst op

Bonsai uit zaad – duurt dat niet te lang?

Bonsai uit zaad

Er werd heel wat afgelachen in mijn omgeving toen ik in 2018 vertelde dat ik met bonsai ging beginnen. De eerste zaadjes waren onderweg. ‘Zaadjes, dat duurt toch veel te lang man‘ , ‘Je bent al bijna 50‘ en nog veel meer en leukere varianten. Maar wie het laatst lacht….

November 2018

Als een kind zo blij was ik toen de eerste Chinese jeneverbes zaadjes opkwamen. Achteraf weet ik dit want als beginner heb je geen idee en natuurlijk had ik verschillende zaadjes en niets gelabeld. Ik hoopte dat het de speciale ‘blauwe’ japanse esdoorn was die aangeboden werd op AlieXpress.

Les 1: Geloof niet alles 🙂 Oh ja, als de zaadjes opkomen, laat ze met rust. Ga ze niet ‘helpen’ om het zaad omhulsel te verwijderen. Laat maar gaan dat gaat wel goed. De jeneverbes weet zelf het beste hoe het groeien moet.

 

chinese jeneverbes

Eindelijk lente 2019

Het eerste groeiseizoen voor de kleine nieuwkomers. De winter overleefd en klaar voor de zon. In juli en augustus wel proberen om de hete middagszon te vermijden. Er staat hier gelukkig een grote palm waaronder ze mooi beschut staan en niet verbranden door de zon. Water geven hielp ook.

De Chinese jeneverbes (Juniperus Chinensis) wordt veel gebruikt omdat je deze zo mooi kunt vormen. De eerste twee jaar nog niet met bonsai draad. Maar met een paar sateprikkers heb ik ze toch al wat vorm gegeven. 

 

Juli 2020

Hier zijn we dan, nog geen twee jaar later. Dit is toch al echt een mooie bonsai in training. Dit klopt niet helemaal want ik ben in training en niet de boom. Maar toch is dit al een hele mooie basis voor een toekomstige bonsai.

  • De boom leeft nog
  • De stam heeft al S-vorm
  • Zijtakken mooi verdeeld

Dus om terug te komen op de vraag of bonsai uit zaad niet veel te lang duurt. Zeg ik nee.

Wat denk jij, duurt ‘Misho’ bonsai uit zaad te lang?